Wędzić łososia trzeba w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, ponieważ wydziela dość intensywny zapach. Jeżeli ktoś ma dobry wyciąg w kuchni, nie powinno być problemów.
Z drutu robimy robimy siatkę wielkości takiej jak dno pudełka, (nie trzeba jakoś specjalnie się na tym skupiać, bo łososia i tak trzeba będzie odczyścić z trocin)
W pokrywce od pudełka robimy 4 malutkie dziurki (np śrubokrętem).

Wsypujemy do połowy wysokości trociny, i mieszamy z duża ilością przypraw. wkładamy siatkę, i układamy na niej posolonego i popieprzonego łososia.

Zamykamy pudełko, kładziemy na kuchence ustawinej na mniej więcej 3/4 mocy. Łososia wedzimy około 45min. Nie otwieramy wcześniej, ponieważ w środku znajduje się bardzo dużo dymu (można to zrobić przy otwartym oknie).

Po zdjęciu czekamy parę minut aż troszke ostygnie i otwieramy pudełko.