Wstęp

Banalnie prosty przepis na uwędzenie łososia w domu. Gdy raz spróbujecie takiej ryby, nie powrócicie już do takiej kupowanej w sklepie.

Wędzenie łososia w domu

Wędzić łososia trzeba w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, ponieważ wydziela dość intensywny zapach. Jeżeli ktoś ma dobry wyciąg w kuchni, nie powinno być problemów.

Z drutu robimy robimy siatkę wielkości takiej jak dno pudełka, (nie trzeba jakoś specjalnie się na tym skupiać, bo łososia i tak trzeba będzie odczyścić z trocin)

W pokrywce od pudełka robimy 4 malutkie dziurki (np śrubokrętem).

Wsypujemy do połowy wysokości trociny, i mieszamy z duża ilością przypraw. wkładamy siatkę, i układamy na niej posolonego i popieprzonego łososia.

Zamykamy pudełko, kładziemy na kuchence ustawinej na mniej więcej 3/4 mocy. Łososia wedzimy około 45min. Nie otwieramy wcześniej, ponieważ w środku znajduje się bardzo dużo dymu (można to zrobić przy otwartym oknie).

Po zdjęciu czekamy parę minut aż troszke ostygnie i otwieramy pudełko.
pokaż galerię

Składniki przepisu

    Trudność: Banalnie proste, czas: około 60min.
    Składniki:
    • Metalowa puszka, taka jak po ciasteczkach maślanych.
    • łosoś  (około 2 dzwonko)
    • przyprawy (ja używam liści laurowych, majeranku, oregano itp. Co mamy pod ręką będzie dobre)
    • sól, pieprz
    • trociny (najlepiej takie z drzewek owocowych, ale my z ich braku używamy pierwszych lepszych kupionych w sklepie zoologicznym)
    • trochę drutu, aby zrobić siatkę na ktorej bedzie leżeć łosoś
    • Musimy mieć kuchenkę gazową. My niestety nie mamy, więc używamy kuchenki turystycznej.