Wstęp

Tłusty czwartek bez faworków (chrustów) czy pączków? Nie może być, dlatego postanowiliśmy zrobić wieczorne faworki. Pycha!

Tłusty czwartek czyli Faworki aka Chrusty!

Przepis jest banalnie prosty i zrobienie chrustów zajmuje naprawdę chwilkę.

Na początek ubijamy mikserem żółtka z 2-3 łyżkami cukru. Musimy dokładnie wymieszać żółtka aby były puszyste.

Dodajemy mąkę, śmietanę, masło (nawet go nie rozpuszczałem), ocet (aby ciasto tak nie chłonęło tłuszczu podczas smażenia)


Mieszamy wszystko dalej mikserem na gładką masę. Ciasto staje się coraz twardsze, dlatego nasz mikser widać było że trochę się męczy :)

Wykładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy podsypując mąką aż nie będzię się mocno kleić do rąk.

Składając ciasto na pół ubijamy je wałkim (najciekawszy moment, zarówno dla mnie jak i sąsiadów)

W tym momencie powinniśmy odstawić ciasto do lodówki aż się zawiąże, ale kto by tam czekał na chrusty :)

Rozwałkowuwujemy ciasto mniej więcej na 1-3mm

Następnie radełkiem (my robiliśmy to nożem do pizzy) kroimy ciasto na paski o szerokości ~2-3cm i długości ~6-9cm)
Teraz każdy z fragmentów ciasta przecinamy w środku i przewlekamy jeden z boków przez środek aby powstał kształt faworka (jak na zdjęciach poniżej)


Rozgrzewamy smalec, i każego faworka smażymy z każdej strony aż się lekko zarumieni (20-30s)

Faworki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dżemem (świetnie smakowały z malinowym).

pokaż galerię

Składniki przepisu

    Trudność: łatwe, czas: około 30min

    • 2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
    • 3 żółtka
    • 200ml kwaśnej śmietany 12%
    • 2 łyżki masła
    • 2-3 łyżki cukru
    • 2 kostku smalcu, lub oleju do smażenia
    • łyżka octu
    • cukier puder posypania, dżem do smarowania