Wstęp

Szybciutkie ciasto które w połączeniu z dobrą kawą posmakuje każdemu. Klasyczny włoski deser.

Tiramisu bez jajek ( i bez pieczenia)


Nasze tiramisu jest znacznie prostsze niż klasyczne włoskie tiramisu. Nie używamy jajek i zrobienie całości zajmuje 15min.


Ubijamy śmietanę (dodając śmietanfix lub mąkę ziemniaczaną). Pamiętajcie żeby wcześniej mocno schłodzić śmietanę a ubije się znacznie lepiej (ja trzymam śmietanę w lodówce a później kilkanaście minut w zamrażarce), dodajemy 1-2 łyżki cukru podczas ubijania.

W misce mieszamy serek mascarpone (również schłodzony w lodówce) z 4 łyżkami cukru. Powoli dodajemy do niego bitą śmietanę i mieszamy łyżką. Pamiętajcie aby nie dodawać serka do śmietany, bo zawsze dodajemy lżejsze składniki do cieższych aby piana nie opadła. Nie musimy super dokładnie wymieszać całości, mogą pozostać drobne grudki serka.

W naczyniu układamy 1 lub 2 warstwy biszkoptów, polewamy wszystkie delikatnie połową filiżanki kawy i kieliszkiem amaretto (aby delikatnie rozmiękczyć biszkopty)

Na biszkopty układamy masę z serka i bitej śmietany.

Całość posypujemy przez sitko kako i odrobiną kawy.

Chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc, ale można zjeść również na świeżo.

pokaż galerię

Składniki przepisu

    • 2x 250gr serka Mascarpone (kupiliśmy w biedronce)
    • 200ml śmietanki 30% + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do ubicia  lub śmietanfix
    • pół filiżanki mocnej zimnej kawy
    • kako + trochę kawy do posypania ciasta
    • cukier (około 5-6 łyżek)
    • forma na ciasto (my użyliśmy naczynia żaroodpornego)
    • opcjonalnie kieliszek amaretto
    Czas przygotowania - 15min