PIerwsza uwaga odnośnie składników. Część można dostać w sieciowych marketach, ale z reguły ceny są dość wysokie. My staramy się kupować składniki na zapas przez internet. Raz na jakiś czas robimy dużo większe zamówienie i kupujemy wszystko przez allegro. Wychodzi naprawdę dużo taniej, a składniki są tak samo dobre, jak nie lepsze.

Wyjątkiem mogą być opcjonalne algi Wakame, których nigdy nie widzieliśmy w marketach. Ale że są opcjonalne, więc nie trzeba ich kupować na siłę, chociaż są fenomenalne w smaku (przepiękny morski smak)

Przygotowanie ryżu:
- Ryż dokładnie płuczemy (my robimy to w sitku, wstawiamy do garnka z wodą, mieszamy przelewamy tak wodę 3-5x, aż nie będzie mocno mętna)
- Szklankę ryżu zalewamy 1.5x większą ilością wody, czyli 375ml (1,5 szklanki). Doprowadza
- Gotujemy ryż 2min i zostawiamy na malutkim ogniu na jakieś 20min (my na kuchence elektrycznej zostawiamy na 1)
Przygotowanie zalewy do ryżu:
- Mieszamy 3 łyżki octu ryżowego (czasem używamy winnego) z łyżeczką soli i około połowy łyżeczki cukru.Możemy podgrzać lekko aby łatwiej wymieszać składniki.
- Gdy ryż stygnie delikatnie mieszamy go z zalewą
Jak ryż wystygnie, możemy zabrać się do zawijania sushi. Zawsze ciężko jest mi układać ryż na platach nori, dlatego pomaga mi w tym Karolka (jedna osoba trzyma nori, druga układa ryż łyżką).
Płat nori układamy na macie bambusowej. Ryż układamy na grubość poł centymetra na całym płacie nori, zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony (tak aby to miejsce skleiło się z drugą stroną nori podczas zawijania).

Na ryż od strony gdzie nie ma marginesu bez ryżu układamy dodatki (jak na zdjęciu)
Rybę, sałatkę, pokrojonego w paski ogórka, awokado, sezam, można dodać trochę serka Philadelphia. Oczywiście dodatków nie dodajemy wszystkich naraz. Dodajemy ich mniej więcej tyle ile na zdjęciu:
Przytrzymując palcami składniki palcami, kciukiem zawijamy matę bambusową i zwijamy całośc w rulon. Podczas zawijania dość mocno zaciskamy składniki, nori nam nie pęknie. Całośc po zawinięciu powinna wyglądać mniej więcej tak:

Gdy już mamy pozwijane rulony, możemy przystąpić do krojenia. Rulony kroimi na kawałki 2-3cm kawałki (jak na zdjęciach). Aby pomóc sobie w krojeniu, powinniśmy wcześniej mocno naostrzyć nóż i zwilżać go po każdym pokrojonym kwałku. Ja czasem przecieram też nóż po każdym kawałku szmatką nasączoną lekko olejem/oliwą.
Gdy kupiliśmy chrzan Wasabi w proszku, sypiemy łyżkę stołową do miseczki i dodajemy pół małej łyżeczki wody. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej pasty (Wasabi w proszku jest jasnozielone, po dodaniu wody zmieni kolor w soczystą zieleń), jeżeli jest za malo wody, znów dodajemy parę kropel (naprawdę wystarczy niewiele wody aby zrobic wasabi).
Sushi podajemy z miseczkami z sosem sojowym i chrzanem Wasabi.

Na koniec możemy przygotować też sałatkę z alg Wakame. Algi przykrywamy w całości wodą, i czekamy aż nasiąkną (około 5-10min). Na koniec odsączamy z wody, dodajemy sosu sojowego i sezamu.

Gotowe :)