Wstęp

Przygotowanie domowego kisielu to chwilka pracy. Smak, nie do porównania z chemią z torebki.

Domowy kisiel


Do garnka wkładamy owoce, zalewamy 3,5 szklankami soku i zagotowujemy.

Gdy owoce już nam ładnie rozmiękną, robimy zalewę z mąki ziemniaczanej. Do połowy szklanki wlewamy zimny sok, wsypujemy 4 łyżki mąki i mieszamy aż znikną grudki.

Zalewę powoli wlewamy do garnka powoli mieszając. Kisiel zacznie nam gęstnieć.

Możemy dodać trochę cukru do smaku, my jednak wolimy go nie dodawać. Kisiel jest co prawda wtedy trochę kwaśny, ale nam zdecydowanie taki bardziej smakuje.

Rozlewamy do miseczek/szklanek i można smakować!


pokaż galerię

Składniki przepisu

    • około 0,5 - 1 kg mrożoych owoców (my dodaliśmy 500g truskawek i 500g malin)
    • około 4 szklanki soku (my użyliśmy jabłkowego)
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • cukier do smaku