Kurtoszkalacz, Kurtosz - hit z festynów

Naszła na nas ochota zrobienia Kurtoszkalacza. To taki przysmak, który chyba zna każdy z nas. Wszystkie budki z kurtoszkalaczami na festynach są oblegane, i to właśnie przy nich ustawiają się największe kolejki. Nic dziwnego, kurtoszkalacz jest bardzo prostym ciastem drożdzowym, które jak wiadomo jest najsmaczniejsze jak jest jeszcze ciepłe.

Do przyrządzania kurtoszkalacza wykorzystamy wałek do ciasta. Niestety wałek w piekarniku może trochę zmienić barwę (jak nasz, z jasno brązowego zmienił się w ciemno brązowy).

Do ciepłege mleka dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy z drożdzami. Odstawiamy zalewę na 10-15min aby drożdze rozpoczęły pracę.

Wsypujemy do miski mąkę dodajemy resztę składników i mieszamy z drożdzami. Ciasto powinniśmy dobrze wyrobić i odstawić na 20-30min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto znów wyrabiamy i formujemy z niego długi, cieńki paluch.

Wałek kładziemy na podwyższeniu (my użyliśmy 2 szklanek) i owijamy wałek ciastem (dość mocno zaciskając ciasto aby przylegało do wałka)

Następnie całość smarujemy olejem/oliwą i umieszczamy w piecu (my użyliśmy jako podtrzymania 2 małych naczyń żaroodpornych)

W piekarniku używaliśmy trybu grilla, ale zwykły piekarnik również powinien sobie poradzić. Oryginalnie kurtoszkalacz jest pieczony na grillu węglowym. Pieczemy aż skórka zbrązowieje

Na koniec posmarowaliśmy go jeszcze raz olejem i zanurzyliśmy w cukrze. Równie dobrze można to zrobić przed pieczeniem, aby cukier się skarmelizował na cieście.
Kilka zgrabnych ruchów i wyciągamy ciasta z wałka, nadaje się do jedzenia od razu po podaniu.




pokaż galerię

Składniki przepisu

    • 250 g mąki pszennej
    • 100 ml mleka
    • 1 jajko
    • 10 g drożdży świeżych
    • 4 łyżki cukru
    • 30 g masła
    • Oliwa/olej do posmarowania ciasta